U muzeju Vojvodine je otvoren Escape room Tajna besmrtnosti

escape-room

Muzej Vojvodine postao je prvi muzej u svetu koji je od svoje stalne postavke napravio avanturističku arenu.

Naravno, govorimo o Escape room igri „Bekstvo iz muzeja – Tajna besmrtnosti“ koje svi posetioci željni avanture mogu posetiti i oprobati kad god se nađu u Novom Sadu.

Tajna besmrtnost je prva igra na svetu koja će se igrati na stalnoj postavci jednog muzeja!

Escape room iskustvo nastalo je u Japanu pod žanrom point&click adventure (pokaži i klikni avantura) kompjuterskih igara koje su ubrzo postale popularne širom sveta..

Muzej Vojvodine je ovaj doživljaj predstavio publici marta ove godine kada je učešće je bilo besplatno za sve ekipe koje žele da se prijave i oprobaju u ovakvom tipu zabave.

Reši misteriju i upoznaj muzej

Glavna nit, zaplet ovog escape rooma se bazira na glasinama da se još od 1847. godine u tom muzeju nalazi tajna besmrtnosti koju niko do sada nije pronašao. Učesnici treba da pronađu dokaze i utvrde da li je sve to mit ili istina.

Ono što je čini jedinstvenom u poređenju sa drugim igrama, jeste njena autentičnost.

„Bekstvo iz muzeja- Tajna besmrtnosti“ je vrlo dobro osmišljena igra u muzejskom okruženju, sat otkucava, policija se sprema da evakuiše muzej, a tajna besmrtnosti je tu na dohvat ruke samo morate pratiti tragove.

Dok tražiš odgovore na pitanja, pomalo upoznaješ muzej i istoriju.

U igri se koriste rekviziti koji su uklopljeni u muzejsku postavu, ne narušavaju njenu autentičnost i neophodni su za rešavanje zagonetki.

Igra spaja elemente istorije, psihologije, arheologije i konverzacije. Igra je dvojezična, zagonetku možete rešiti na srpskom i na engleskom jeziku.

Podrška projektu

Ovaj projekat je nastao kao deo zajedničke saradnje Muzeja Vojvodine i kompanije Room Escape Novi Sad by Fox, a sufinansiran je od strane Fondacije „Novi Sad 2021“ putem konkursa „Publika u fokusu“.

Rukovodilac Fondacije „ Novi Sad 2021“, Lazar Jovanović je istakao da je ovo jedan od najuzbudljivijih načina interpretacije kulturnog nasleđa i da postoji mogućnost da se projekat razvije u tolikoj meri da postane kulturno-turistička ponuda grada Novog Sada.

Upravo iz tih razloga je  ideja podržana od strane fondacije i odmah je dizajnirana dvojezična verzija igre.

Cilj ovog neobičnog projkta je da što više mladih poseti muzej ( ako to do sad nije ) i zabavi kako igrom tako i stalnom postavkom muzeja.

„Bekstvo iz muzeja – Tajnu besmrtnosti“ su osmislili stručnjaci iz oblasti arheologije, pedagogije, konzervacije i IT stručnjaci na osnovu predmeta i priča iz muzeja Vojvodine.

Pored toga što će se mladi zabaviti kroz igru, naučiće nešto novo.

Ovu igru mogu igrati svi stariji od 12 godina a napravljena je na dva jezika.

Igra traje ukupno sat i po vremena i održava se svakog ponedeljka u terminima od 13h, 15h 17h i 19h kada je muzej zatvoren za posetioce. U timu može biti od tri do šest osoba. Cena ovog „Escape Room“ iskustva je 10 000 dinara za celu ekipu.

Ako se ne snađete u igri, pomoćiće vam osoblje escape room-a jer se igra snima kamerama za video nadzor.

Obiđite Novi Sad, odigrajte zanimljivu igru i posetite muzej Vojvodine!

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*