8 najtežih poslova na svetu

najteži-poslovi-na-svetu

Sigurno ste bar jednom u životu rekli sebi da imate najteži posao na svetu.

Kada govorimo o najtežim poslovima na svetu moramo uzeti u obzir više faktora, a samim tim prilikom pregleda svakog faktora pojedinačno možemo da nađemo po minimum deset koji su najgori u toj određenoj kategoriji.

Da li je vaš posao težak zbog toga kako utiče na vas, stresno, umarajuće, dosadno? Da li vam šteti fizički, bole vas određeni delovi tela, dobijate tegobe koje nikada ranije niste imali? Ili jednostavno više nemate vremena za život van posla?  

Ako su to vaši problemi, pročitajte ispod koji su najteži poslovi.

1. Radnik u fabrici Foxconn

Rad u fabrici nije nimalo lak, počev od smena do položaja tela u kojem se radi, da ne pominjemo da je svaki dan isti  (monotono ponavljanje jedne radnje iznova i iznova).

Međutim, postoji jedna fabrika koja se potpuno izdvaja od svih ostalih, a to je Foxconn fabrika u Kini koja se bavi sklapanjem elektronskih komponenti sa središtem u Šenzenu.

Ovo radno mesto nosi titulu najnehumanijeg radnog mesta na svetu.

 

posao-u-fabrici
Slika preuzeta sa ianatomija.info

18 radnika je pokušalo samoubistvo 2010. godine skokom kroz jedan od prozora fabrike.

Tada su poslodavci izgradili mreže oko objekta kako bi se spasli svi oni koji pokušaju samoubistvo. Plus, pre početka radnog odnosa za ovu firmu radnici moraju potpisati ugovor u kojem obećavaju da neće pokušati da izvrše samoubistvo.

Fabrika Foxconn je poznata po tome što proizvodi novi model mobilnog telefona iPhone 5 američke kompanije Apple.

2. Vatrogasac

Vatrogasci su tu da spašavaju živote u teškim situacijama.  Dežurni su 24/7, spremni da što pre stignu na mesto koje je izloženo nekoj vrsti požara koji predstavlja životnu pretnju. Ovaj posao je izazovan i ekstremno stresan.

Bez obzira što vatrogasci obavljaju težak posao, nisu dovoljno cenjeni.

Vatrogasci spašavaju ljudske živote ali za njihov život niko ne garantuje.

Za vatrogasce nema lakog perioda, letnja sezona je teška, a zimska još teža.

3. Deminer

demineri
Slika preuzeta sa glasbanjaluke.net

Deminer je posao za muškarce i odnosi se na uklanjanje i uništavanje zaostalih ratnih mina.

U nekim delovima sveta deminiranje spada u vojni posao, ali sve je zastupljenija usluga deminiranja u privatnom sektoru. Ovaj posao je ekstremno opasan i zahteva ljude koji su visoko obrazovani i istrenirani kako bi bili pribrani i obavljali posao bez preterane napetosti.

Odlazak na posao je svaki dan rizičan a oni koji se bave ovim poslom, pre nego što krenu na posao pomole se Bogu i poljube svoju ženu i decu.

4. Pilot

Pilot je jedna od najzahtevnijih profesija.

Pored toga što su uvek u pokretu, piloti se moraju suočiti sa promenama vremena, neprijatnim i nestrpljivim putnicima kao i sa potencijalnom opasnošću od terorističkog napada ili nekog kvara avion.

Bez obzira što potražnja za ovom profesijom raste, konkurencija je jaka, što pravi poteškoće za one koji nemaju hrabrosti da pokušaju da sa lokalnog pređu da rade za top avio kompanije.

5. Radnik na naftnoj bušotini

Fizički i psihički izazovan posao koji iziskuje dugo radno vreme i neprijateljsku okolinu s obzirom na to da se najveća nalazišta nafte i gasa nalaze u ekstremno toplim i ekstremno hladnim oblastima, a ceo posao se obavlja na otvorenom prostoru.

Ovaj posao najčešće radnici obavljaju 6 nedelja bez slobodnog dana, nakon čega dobijaju 6 slobodnih nedelja. Jedina dobra strana ovog posla jeste odlična plata koja čini da se rizik isplati.

6. Telohranitelj

Telohranitelj je zanimanje u kojem vam plaćaju da budete ljudski štit za osobu koja je dovoljno moćna i potrebna joj je zaštita.

Političari, poznate ličnosti i biznismeni najčešće traže zaštitu telohranitelja. Posao zahteva da štitite određenu osobu od kidnapovanja, napada, ubistva ili krađe.

Veoma je teško kada ne znate šta da očekujete i kada to da očekujete. Ovaj posao je odlično plaćen, ali i veoma neizvestan.

7. Drvoseča

Kada ste drvoseča od vas se očekuje da većinu vremena provodite na otvorenom, bez obzira kakve su vremenske prilike. Pored svih inovacija koje su se dogodile poslednjih nekoliko godina, drvoseče i dalje većinu stvari rade na „starinski“ način.

Drvoseče u letnjoj sezoni mesečno mogu da zarade oko 1.000 evra, ali zbog teškog rada u teškim vremenski uslovima većina mladih taj posao zaobilazi. 

8. Kamiondžija

Posao kamiondžije je usamljen posao. Veliki broj sati, 70 i više nedeljno se provede za volanom.

Zato mnoge kamiondžije imaju problema sa stresom, nedostaje im društveni život. Imaju zahtevan raspored i moraju da poštuju rokove koji su ponekad blizu nemogućeg.

Ovaj posao je za izdržljive osobe, jer je pun izazova i stresnih situacija.

U Srbiji je smanjen procenat nezaposlenosti mladih u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodne godine.

Ipak, na tržištu rada je dosta mladih koji traže posao ali i dosta biraju.

Ni jedan posao nije lak, ali kad pročitate koji su najteži poslovi na svetu, shvatite da svaki posao kojim vam se ponudi deluje dosta lakši.

 

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*