Sve više mladih u Srbiji radi vikendima i noću

rad-noću

Mladi u Srbiji na razne načine pokušavaju da zarade svoj dinar pored ili umesto roditeljskog, makar to iziskivalo rad noću i vikendom, jer su tada dnevnice veće od onih koje mogu dobiti ukoliko rade neki regularan posao u toku radne nedelje i danju.

Poslovi koji se obavljaju noću ili pak vikendom radniku mogu doneti i do 2500 – 3000 dinara po noći, najčešći poslovi su konobar, barmen, hostesa i promoterka.

Poslovi u klubovima, restoranima i kafićima su najinteresantniji i najprofitabilniji za mlade u Srbiji, jer pored fiksne isplate uvek bude i nekog „bakšiša“.

Mladi na ovakve poslove gledaju kao prečicu do veće količine novca u novčaniku za kraći vremenski period.

Postoje i poslovi koji kombinuju rad danju i noću, poput hostesa u biznis klubovima. Oni koji se opredele za ovaj posao, jedan dan rade 12h, drugi dan rade noć 12h i tako u krug, za veče ili dan zarade približno 4000 dinara.

Kada su u pitanju poslovi koji su vezani za noćne izlaske ili promovisanje, nekada pre odlučuje atraktivnost i komunikativnost nego bilo koja druga osobina.

Bellboy i recepcioner su još dva posla u nizu koji se obavljaju u dve ili tri smene, ali se bolje plaćaju noću. Briga o klijentima hotela, da li imaju sve što treba, dati im ključ, informaciju ili odneti prtljag, mogu mladim osobama doneti odličan profit na određeno ili neodređeno vreme.

Poslovi poput pakovanja gotovih proizvoda, sorteri pošiljki u kurirskim službama i ostali magacinski poslovi se najčešće rade u dve smene, ali oni koji žele mogu ga obavljati i u trećoj smeni koja se plaća 30 posto više. Ovi poslovi najčešće pored fiksne zarade nude i prevoz do posla kao i obrok.

Omladinske i studentske zadruge su najčešći oglašivači ovakvih poslova, ali vrtoglavi razvoj digitalnih  i socijalinh medija širi vidljivost ponude, kako mladi tako i poslodavci postavljaju oglase, potražnju i ponudu u razne internet grupe za koje smatraju da se u njima se mogu naći potencijalni radnici.

Prema Zakonu o radu, noćni rad podrazumeva rad koji se obavlja od 22 časova do 6 časova.

Mlađi od 18 godina mogu da rade noću ako obavljaju poslove u sledećim oblastima: kultura, sport, umetnost i reklamna delatnost s tim što je poslodavac dužan da obezbedi nadzor nad maloletnim radnicima koji rade noću.

Pored osoba mlađih od 18 godina, Zakon o radu iznosi ograničenja za rad noću i za trudnice, porodilje i roditelje dece mlađe od 3 godine.

Rad noću nije lak i zbog toga ga treba posebno definisati u ugovoru o radu.

Ako se opredelite za ovakav rad, pročitajte ugovor o radu pre nego što prihvatite posao.

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*