Kako zadržati mlade u Srbiji?

mladi-u-srbiji

Kada bismo smo pitali stručnjake koliko je mladih otišlo iz Srbije, rekli bi nam da nemaju tačan podatak, ali da je veliki broj u pitanju, jer mladi već početkom srednjoškolskog školovanja planiraju u koju će državu dalje da se školuju ili rade.

Neki izvori kažu da iz Srbije svakoga dana odu 104 osobe.

Nacionalna služba za zapošljavanje ima podatak da je u prvoj polovini godine Srbiju napustilo 3.035 osoba.

Da li to može da se spreči? Odgovor preteže ka teškom ne, ali možda postoji šansa za tanko da.

Kada pričaju o odlivu stručnih i školovanih kadrova iz Srbije u druge države, u kojima trenutno prednjači Nemačka sa svojom olakšicom, Srbija ne zna tačan broj onih koji su otišli ili su u procesu odlaska iz razloga što ne nalaze svi posao preko agencija, već odlaze i preko preporuka, preko društvenih mreža, u suštini nije im bitno kako bitno im je da odu.

Kada pokušate na internetu da pronađete više informacija o migracijama mladih i da li postoje neka rešenja za njihovo zadržavanje ili vraćanje, nema mnogo rezultata, ali jedno je sigurno migracije nisu problem samo naše države, problem je generalno Balkana i zemalja Istočne Evrope.

Država uverava da radi na ovom gorućem problemu, ali se o njemu veoma malo priča. Osnovano je Koordinaciono telo koje treba da uspori odlazak i da vrati one koji su otišli, ali  istraživanja pokazuju da 76% onih koji su otišli ne nameravaju da se vrate.

Jedna od ideja za podsticaj mladih da ostanu jeste mogućnost da fakulteti sarađuju sa privrednicima kako bi saradnja koja će posle prerasti u siguran posaao krenula još na školovanju ili bar građenje dobrog kurikuluma i upijanje znanja za budući rad.

Neka mala i srednja preduzeća pronalaze načine da svojim zaposlenim i budućim zaposlenim ponude uslove poput uzimanja plaćenog slobodnog vremena u trajanju najviše 6 meseci kako bi se doškolovali ili završili neke lične stvari koje imaju.

Mladi koji su otišli kao razlog za odlazak ne navode novac, već perspektivu.

Potrebno je da se Srbija kulturološki promeni, da počne slobodnije da razmišlja i otvori vidike za nove životne standarde.

Političke stranke zgražavaju mlade, većina smatra da je potrebna ozbiljna promena u političkoj strukturi da bi se stvorio temelj za drugiačije gledanje na svet naše države.

Svet se razvija, inovativan je, mladi se odlučuju za odlazak u države u kojima  je dozvoljeno na ulici da budeš drugačiji, da radiš drugačije, da budeš obrazovan i dobro plaćen za svoje znanje.

Jedan od predloga za rešavanje ovog problema jeste i stvaranje olakšica kako bi mladi mogli da se stambeno obezbede još sa prvim zaposlenjem, da im se ponudi mogućnost da grade stabilnost u samom startu.

Da li će se i kada nešto konkretno uraditi da se mladi zadrže u matičnoj državi, ostaje nam da vidimo u narednom periodu. Bitno je da se na vreme probudimo, da posle ne bude kasno.

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*