Misterije podzemnog Beograda

Beograd-ispod-Beograda

Teritorija na kojoj se nalazi današnji Beograd, naseljen je još od davnina, čemu svedoče iskopine koje se mogu naći na mnogobrojnim mestima naše prestonice.

Najzanimljivija pojava koja najviše zavređuje pažnju su podzemni sistemi, prolazi, hodnici i pećine koji se nalaze ispod Beograda.

Veliki deo podzemnog glavnog grada nije istražen, ali oni delovi koji jesu dostupni su javnosti kroz ture sa profesionalnim vodičima, ali sada i piscima knjige „Beograd ispod Beograda“.  

Ture najčešće traju 2 sata i za ljubitelje misterija, legendi i strašnih priča su savršena opcija za kvalitetno provedeno vreme.

Tašmajdanska pećina

Najpoznatija je Tašmajdanska pećina koja se nalazi 28 metara ispod zemlje i sastoji se od 3 dela – antičkog rudnika, nemačkog skloništa i prirodne pećine. Pećina je kroz vekove imala različite namene, ali joj je najčešća uloga bila sklonište.

Postoje prostorije ispod Tašmajdana u koje je ulaz zabranjen i zazidane su posle Drugog svetskog rata iz bezbednosnih razloga, jer se strahovalo da su te prostorije minirane. Pored poznate pećine lagumi se nalaze i ispod Karađorđeve ulice, u Skadarskoj ulici, na Avali i ispod Prirodno-matematičkog fakulteta.

Kalemegdan

Svoje podzemne misterije i priče krije i Kalemegdan. Priča vezana za Kalemegdan počinje sa Rimskim bunarom, koji u suštini nije rimski, sagrađen je mnogo kasnije, za vreme austrijske opsade grada, ali naziv ostaje nepromenjen.

Podzemni prolazi Kalemegdana kriju vojni bunker, barutni magacin(Barutana) i kazamate vojnog muzeja. Vojni bunker je iz vremena Informbiroa, sagrađen po naređenju Josifa Broza Tita. Gradnja je počela 1948. godine kao potreba države da se odbrani od mogućeg napada Sovjetskog Saveza i završena je 1953.godine.

Barutana

Barutana je izgrađena od strane Austrijanaca, kao poslednja odbrana od Turaka. Barutana je u to vreme važila za najmoderniju građevinu tog tipa, sa otvorima za cirkulaciju vazduha u kojoj nije bilo vlage, bez obzira na blizinu reke.

Danas u Barutani stoje izloženi spomenici, sarkofagi koji datiraju iz perioda III i IV veka pre nove ere. Tamose može videti i najraniji hrišćanski spomenik sa teritorije antičkog Singidunuma – Jonin sarkofag sa motivima starozavetnih legendi.

Beogradsko podzemlje predstavlja splet hodnika i prolaza koji su spajali bitne objekte grada, uglavnom su bili u pitanju politički i vojni objekti. Glavna uloga ovih hodnika bila je brza i bezbedna evakuacija ili potencijalno skrivanje.

Mnogi prolazi kroz Tašmajdansku pećinu i kroz Kalemegdan su i dalje zatvoreni i zatrpani.

Jedino što nam ostaje jeste da se nadamo da će neko želeti i početi da istražuje te lokalitete kako bismo se još bolje upoznali sa istorijom našeg glavnog grada i produbili misteriju i legendu.

Preporučujemo vam da istražite Beograd ispod Beograda u nekoj vikend turi sa vašim prijateljima 😉

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*