Najbolji muzički festivali u regionu

festivali-u-regionu

Poslednjih nekoliko godina muzički festivali su doživeli ekspanziju, pogotovo na prostoru Balkana, što predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje muzike.

Predstavićemo vam nekoliko festivala koji su iz godine u godinu sve posećeniji.

Exit festival & Exit Tribe

EXIT festival je prvi put održan 2000. godine u Novom Sadu, početna misija festivala je bila borba za slobodu i demokratiju, što se kroz godine samo razvijalo dalje, da bi postalo globalni poziv na slobodu od robovanja stereotipima i zabludama u kojima se kao društvo nalazimo.

Od samog početka EXIT niže uspehe i osvaja prestižne nagrade u konkurenciji sa velikim festivalskim igračima i zadržava odličan status. Na preko 20 bina, četiri dana početkom jula meseca obožavaoci sa svih strana sveta, ljubitelji različitih žanrova muzike mogu potpuno da se opuste i uživaju u muzičkoj Meki, Petrovaradinskoj tvrđavi i Novom Sadu.

Ove, 2019. godine rodila se ideja za novi festivalski poduhvat koja je obuhvatila region u jednu veliku festivalsku avanturu, EXIT Tribe. Osnovna ideja Tribe projekta je da se održi pet festivala, na pet neverovatnih lokacija u četiri različite države, probudi region i da svi zajedno uz muziku zaštitimo planetu i celokupan život na njoj.

Prvi u nizu TRIBE festivala je SEA Star festival u Umagu, u Hrvatskoj, on se održava krajem maja, prati ga novosadski EXIT početkom jula, zatim Revolution festival u Temišvaru je svoj termin rezervisao početkom avgusta, on se održava u jednom od najlepših parkova u tom gradu, Casa Verde.

Pretposlednja stanica Tribe poglavlja se događa na Sea Dance festivalu u Budvi, u Crnoj Gori na plaži Buljarica, krajem avgusta, početkom septembra. Ovaj festival je 2014.godine dobio nagradu  za najbolji evropski festival do 40 000 posetilaca i samim tim se pridružio EXITU, koji je 2013. godine osvojio nagradu za Najbolji evropski festival.

Poslednja stanica EXIT Tribe avature jeste ponovo Srbija, ovoga puta je u pitanju prestonica Beograd sa No Sleep festivalom koji se održava početkom novembra i traje dva dana.

Sziget festival

Szget festival je nastao 1993. godine u Budimpešti, originalno se zvao Diáksziget (Studentsko ostrvo). Nastao je kao okupljanje studenata i ljubitelja muzike, da bi Pepsi kompanija preuzela sponzorstvo festivala 1996 sve do 2001. godine su svojom reklamom povećali posećenost i  zainteresovanost za Szget .

Ova kompanija je preimenovala festival u ime koje i danas nosi. Trajnje ovog festivala na Dunavu je sedam dana u avgustu mesecu, ove godine je glavni koncert bio koncert Ed Širana. Pored odlične muzičke ponude, poznat je i po adrenalin aktivnostima poput bandži džampinga, spuštanja žičarom i penjanja po stenama.

Forestland

Forestland je jedan od najpopularnijih festivala elektronske muzike, osnovan je 2013. godine u Hrvatskoj,  na njenom severu, u Međumurju, u Brezju.To malo mesto u Hrvatskoj sa svega nekoliko stotina stanovnika poslednjih 7 godina u vreme festivala ugosti desetine didžejeva iz svih krajeva sveta.

Pored potpunog uživanja u elektronskoj  muzici, ovaj festival predstavlja open air događaj koji svojim ambijentom publici pruža pravu šumsku avanturu. Održava se u julu mesecu.

Ovo su najposećeniji festivali u regionu. Da li ste posetili neki od ovih festivala?

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*