5 gradova koje treba posetiti za Novu godinu

nova-godina

1.Sidnej

Iz godine u godinu interesovanje za doček Nove godine u ovom gradu je sve veće.

Vatromet koji se pušta u ponoć je jedan od najlepših na svetu, toliko je lep da postoji mogućnost da Sidnej pokupi titulu od Njujorka za najbolji doček. Vatromet traje čitavih 12 minuta, po jedan minut za svaki mesec u godini.  Pušta se sa Sidnejske opere, obližnjih zgrada, na mostovima i na Lučkom mostu, koji je jedan od glavnih turističkih atrakcija ovog grada.

Koriste se skoro svi delovi mosta, šou se sastoji od dva događaja koji su postali zaštitni znak novogodišnjeg vatrometa, a to su vodopad, odnosno tuš od 1100 vatrometa u obliku sveća i „efekat mosta“ pirotehnički element koji svake godine ima različit dizajn, jer je povezan sa slavljeničkom temom grada.

2. Berlin

Ovom nemačkog gradu nije strano partijanje, Berlin pravi odličnu žurku za novu godinu. Između Brandenburške kapije i Kolone pobede svake godine se okupi nekoliko stotina hiljada posetilaca kako bi se pridružili žurki koja traje malo više od 12 sati.

Kapije se otvaraju rano popodne, koncerti počinju uveče, vatromet je naravno u ponoć nakon kojeg se žurna nastavlja sve do tri ujutru. Naravno, pored dobre muzike tu je i dobra hrana, suveniri, kuvano vino i drugi alkohol, za svakog se može naći po nešto na prazničnim štandovima.

3.Njujork

Njujork je grad koji većina ljudi ima želju da poseti. Novogodišnja noć je posebna i postaje centar sveta za sve posetioce. Na Tajms skveru postoji odbrojavanje sekundi u 38. različitih vremenskih zona.

Naravno sve oči su uprte na ponoć 31. decembra i spuštanje čuvene kugle. Zabavni program u koji su uvek uključene poznate ličnosti počinje oko podne u prajm terminu, sve do nekoliko sati posle ponoći.

4. Venecija

Venecija je tokom cele godine puna posetilaca, ali nova godina je povod za veće interesovanje nego inače. Italijani koji žive u ovom mestu nisu baš obožavatelji velike gužve, možda i zbog geografske prirode mesta, ali to i dalje ne predstavlja problem turistima da dođu. Uprkos zimi, malo višim cenama, Venecija i dalje predstvalja jedan od glavnih izbora za doček.

U doba praznika ovaj grad je još romantičniji nego inače, poljubac u ponoć na Trgu Svetog Marka može biti idealno provedeno vreme i ulazak u novu godinu. Venecija nije poznata po partijanju, ali za Novu godinu ogroman trg obiluje šarenim štandovima i muzičkim binama koje prave žurku sve do velikog vatrometa u ponoć.

5. Rio de Ženejro

Ako želite da u novu godinu uđete sa oko dva miliona drugih duša na toploj plaži, pravac Rio. Glavno okupljanje je na Kopakabana plaži na kojoj se održava nekoliko muzičkih koncerata od ranog popodneva pa sve do ponoćnog vatrometa.

Ako ste ipak višeraspoloženi za klasičnu žurku, posetite Jobi bar, on predstavlja je glavnu socijalnu institucija za okupljanje i zabavu, otvoren je pre skoro 70 godina.

Novu godinu želite da dočekate uz lep pogled koji ćete zauvek da pamtite? Otiđite do Kineskog vidikovca sa kojeg se pruža prelepa panorama Rija. Poljubac u ponoć na bilo kom mestu u Riju predstavlja savršen doček, nema mesta greški.

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*