Priča o beogradskim zidnim muralima

zidni-murali-beograd

Beograske zidne murale viđamo svakodnevno dok se šetamo gradom. Pored nekih zastanemo jer pokušavamo da razumemo poruku koji mural prenosi.

Jedno je sigurno, zidni murali nas ne ostavljuju ravnodušnim.

Koja je njihova priča pročitajte u ovom tekstu.

Pa da počnemo…

Prvi zidni mural u Beogradu pojavio se 1970. godine kada ga je ekspresionista Lazar Vujaklija naslikao na fasadi zanatske radnje u sadašnjem Bulevaru Kralja Aleksandra.

Od prvog murala u Beogradu danas nije ostalo traga, pošto je mural uništen jer nije naišao na razumevanje građana, a ni države prošlog veka.

Danas, Beograd ima više od 50 zidnih murala koji ga krase a građani ih vole.

Morate priznati da kad šetate pored neke oronule zgrade i ugledate lep mural na oronulom zidu budete zatečeni i sigurno zastanete bar na trenutak da pogledate malo detaljnije mural, da mu se divite ili se zamislite kakvu poruku mural poručuje.

Sa oslikanim muralima po oronulim fasadama zgrada, Beograd deluje lepše, življe i mlađe.

Počevši od 1970. godine kada je nastao prvi zidni mural do danas, kroz Beograd je prošlo nekoliko različitih talasa razvoja zidnih murala.

Zidni murali u prestonici su postali popularni 80-ih godina prošlog veka. Međutim, tad ih nije bilo toliko kao posle 2000. godine.

  1. godine je nastao poznati zidni mural na uglu Rajićeve i Knez Mihailove ulice. Oslikan je povodom posete tadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Miterana, a oslikao ga je prof. Čedomir Vasić sa svojim studentima Fakulteta Likovne Umetnosti.

Ako se pitate koji je to mural, to je ovaj:

zidni-mural-rajićeva

Ovo je bio prvi mural koji je bio podržan od strane tadašnje SFRJ, da bi se 1989. godine ta tradicija nastavila nizom novih zidnih murala koji su oslikani u čast 9. Samita Nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Danas se jedni od najlepših zidnih murala nalaze u Karađorđevoj ulici broj 31 i 53, a to su murali „La Santa de Beograd” visok 20 i širok 8 metara, oslikao ga je Gijom Albi i „Čekajući sunce” koji je oslikao Stevan Šoln.

Kosančićev Venac krasi zidni mural sa oslikanim vrapcem koji je simbol Beograda, a oslikali su ga izraelski umetnici Dede i Nican Minc.

Ovi izraelski umetnici su ukarsili i druge evropske prestonice zidnim muralima.

Zidni mural koji takođe treba pomenuti i posetiti je mural u Skadarskoj ulici u Beogradu koji se prostite na 3.000 metara kvadratnih na staroj BIP-ovoj zgradi, delo našeg slikara Slobodana Jevtića Pulike.

Prvi murali koji su finansirani od strane privatnih kompanija su nastali krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka. U tom periodu je oslikan čuveni zidni mural u Skadarliji na staroj zgradi BIP-a.

Neki od zidnih murala koji su finansirani početkom 90-ih su unišeteni ili oštećeni, ali se većina i dan danas očuvala.

Od 2000. godine oslikavanje zidova muralima postaje deo BELEF programa ( Beogradskog letnjeg festivala ).

Neke od novijih murala možete videti na zidu osnovne škole „Kralj Petar I“ , u Knez Mihailovoj ulici  broj 10 i broj 14, u ulici Senjanina Ive 8, u Dobračinoj 68 i u Mike Alasa 34.

Dok šetete gradom, pogledajte u oslikane zgrade i zastanite pored njih na trenutak. Tad zaboravite na gledanje u mobilni telefon jer je lepota grada ispred vas.

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*