Omladinske akcije u bivšoj Jugoslaviji

omladinske-akcije

Dan omladinskih radnih akcija Jugoslavije obeležavao se u bivšoj Jugoslaviji 1. aprila.

Omladinske radne akcije su postale veoma popularne posle završetka Drugog svetskog rata, a njihov cilj je bio da se obnove i izgrade objekti koji su imali značaja u Jugoslaviji.

Pored objekata građeni su i auto- putevi, fabrike, pruge i mnogo toga drugog. Najznačajnije radne akcije su se dogodile u periodu između 1946. i 1952. godine, iako su akcije organizovale skoro 50 godina.

1.april se obeležavao kao Dan omladinskih radnih akcija od 1946.godine  kada su se mladi iz svih krajeva Jugoslavije okupili na izgradnji omladinske pruge Brčko-Banovići. Pored velikih omladinskih akcija, postojale su i manje koje su bile na nivou lokalne zajednice.

Učesnici ovih akcija su mnogo godina kasnije davali izjave o svojim iskustvima i većina to nosi kao veoma dragu uspomenu i iskustvo koje nikada ne bi menjali.

Učesnici koji su se pridruživali akcijama najčešće su to činili sa 16 ili 17 godina, ali je bilo i dosta mlađih učesnika od 7 godina.

Niko nije prisiljivan da ide, sve je bilo na dobrovoljnoj bazi.

Postojale su neke granice i uslovi poput visine, fizičke spremnosti i najbitnije od svega, morali ste biti dobar  đak.

Bilo je i brigada koje su bile sastavljene od omladinaca iz popravnog doma. Svaka brigada se sastojala od 100 učesnika koji su bili podeljeni u čete. Svaka brigada je imala svoje obeležje.

Jedan od, ako ne i glavni motiv za pristupanje akcijama je bio upoznavanje suprotnog pola. Mnogi su se na radnoj akciji upoznali, zavoleli i na kraju i venčali.

Samim tim što su se skupljali mladi iz svih krajeva Juge, tu se sve učilo, prvi put videlo ili doživelo. Posle radnih sati, omladinci su u popodnevnim časovima imali kulturno-zabavni sadržaj u okviru kampa, on je uvek bio definisan temom, trajao je do 22h kada se odlazilo na spavanje.

Omladinske akcije su izgradile ceo Novi Beograd koji je pre toga bio samo močvara. Pored Novog Beograda, izgrađeni su Železnik i Karaburma u Beogradu.

Zahvaljujući mladim dobrovoljcima posleratne Jugoslavije, naš Beograd je dobio drugačiji izgled, a velik deo stanovnika naše države trenutno živi na Novom Beogradu, Železniku i Karaburmi.

Omladinske radne akcije su obeležile jednu epohu.

U toku 50 godina kroz radne akcije prošlo je skoro dva miliona učesnika koji su ove akcije doživljavali kao veliku školu života, ali i priliku za druženje i upoznavanje razlika i zbog toga će ostati zabeležene u istoriji Jugoslavije.

Ako se zapitate danas kako su omladinske akcije uspele, odgovor se krije u ideju bratstva i jedinsta koja je bila temelj nekadašnje Jugoslavije i deo razmišljanja mladih tog vremena.

Kao rezultat omladinskih akcija, mi smo danas dobili bolje i lepše mesto za život i to bez finansiranja EU, kineskih stručnjaka i sumljivih tendera.

Kako su izgledale omladinske akcije u nekadašnjoj Jugoslaviji, pogledajte u ovom videu:

Budite prvi koji će komentarisati

Vaš komentar

Your email address will not be published.


*